6 SAKER DU INTE VISSTE OM CHAMPAGNE

1. En flaska ska lagras i 15 månader.
För att en flaska champagne faktiskt ska få kallas just vid namnet champagne, måste denna enligt fransk lag lagras i minst 15 månader före självaste degorgeringen. Allra helst ska detta också ske i en magnumflaska då detta minskar exponeringen mot syret i flaskan.

2. Grumlig champagne.

Det för först i början av 1800-talet som champagnen fick det klara utséendet som den har idag, innan dess var den faktiskt grumlig. Detta då Madamce Clicquot lärde sig att avlägsna jästfällningen med en teknik som idag går under namnet degorgering. Under samma period var det inte ovanligt att Champagnen som producerades kunde innehålla hela 150 gram socker /liter, mot dagens produktion av den torra sorten “Brut” som enbart innehåller 10 gram socker /liter.

3. Fransmännen vet hur man dricker champagne.
Visste du att av all den champagne som idag produceras så står fransmännen för ca hälften av konsumtionen. Är ni förvånade? På samma lista intar Sverige plats nummer tio.

4. Champagne skulle inte existera utan lera.
Ett av elementen som gör Champagne till en så unik region är 200 dagar av regn, vilket bidrar till leran i och djupt under jorden. Det leder till några av de bästa odlingsförhållandena och åldrande förhållanden. Anledningen till att så många åldrande grottor är underjordiska är att lera skapar de perfekta förhållandena för att Champagne ska vila: Den bibehåller den perfekta fuktnivån, absorberar rörelser så att flaskorna inte skakas och förblir svala. Intressant nog så har havsbotten samma kvaliteter som lera: Tidigare i år återhämtades 170 år gamla Veuve Clicquot från Östersjön, och dess smak (åldersgräns) var i stort sett okontaminerad – de svala, mörka och mycket fuktiga förhållanden i havet höll det i god vård.

Om du vill känna skillnaden på en flaska som lagrats ovan och under havsytan kan du testa Coffret entre terre et mer från André Chemin.

5. Många som vill dricka champagne i december.
Givetvis förstår vi alla att försäljningen av champagne ökar runt om nyårsafton. Men kan du tänka dig att hälften av all champagne försäljning från Systembolaget sker under just december månad? Många vill helt enkelt skåla med god champagne under nyårsafton! Har du prövat Alain Bedel, Millésime 2002 Magnum? Perfekt till tolvslaget om du frågar oss.

6. Mer bubblor än vad man kan tro.
I en normal 750 ml flaska av champagne, finns det ca 49 miljoner bubblor.

3 tankar om “6 SAKER DU INTE VISSTE OM CHAMPAGNE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.